Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 07, 2012, 20:56:45
Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

Sprawdź co radzą eksperci Dziecko.pl:

Błogi sen maleństwa
A,a - kotki dwa, szare, bure obydwa.. :przeczytaj

Warsztaty stylu dla kobiet w ciąży i mam
Projekt Modna Mama to warsztaty stylu adresowane do kobiet w ciąży oraz młodych mam.: przeczytaj

Nadążyć za sobą - książka, która stała się bestsellerem!
Książka "Nadążyć za sobą" powstała z inspiracji zwykłej codzienności jakże niezwykłej zarazem.: przeczytaj

Partnerzy: Dziecko.pl

+  Forum Mama.pl
|-+  Kategoria ogólna
| |-+  Niemowlę
| | |-+  Problem z zasypianiem. Jak nauczyc dziecko aby samo zasypialo?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Problem z zasypianiem. Jak nauczyc dziecko aby samo zasypialo?  (Przeczytany 7250 razy)
Iwona21
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« : Listopad 06, 2009, 10:58:44 »

Mam problem. Syneczek zasypia przy cycku, beze mnie nie nie chce zasnac. Ma 15 miesiecy. Wydaje mi sie ze Dziecko, ktore ma rok powinno samo zasypiac i czym wczesniej zasnie samo tym lepiej bedzie dla dziecko i dla mnie. Staram się by i w dzień i w nocy zasypiał sam.
Ziutka
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2009, 12:20:47 »

Tak - mam podobny problem. Mi tak samo nie udalo sie niestety calkowicie nauczyc mojego malenstwa zasypiac samemu a od stycznia chce wrócic do pracy! Ratunku!

Mam problem. Syneczek zasypia przy cycku, beze mnie nie nie chce zasnac. Ma 15 miesiecy. Wydaje mi sie ze Dziecko, ktore ma rok powinno samo zasypiac i czym wczesniej zasnie samo tym lepiej bedzie dla dziecko i dla mnie. Staram się by i w dzień i w nocy zasypiał sam.
mariola999333
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2010, 20:31:09 »

Witam. Mam problem ze spaniem dziecka w nocy i z zasypianiem. Mała zasypia o 20, prześpi się 15-45 minut i potrafi nie spać do 24-1 w nocy. Pomocy!na dodatek budzi się nawet 3 razy do 8 rano... Ratunku ona ma dopiero 8 miesięcy...
Helena
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2010, 11:34:06 »

Witam. Mam problem ze spaniem dziecka w nocy i z zasypianiem. Mała zasypia o 20, prześpi się 15-45 minut i potrafi nie spać do 24-1 w nocy. Pomocy!na dodatek budzi się nawet 3 razy do 8 rano... Ratunku ona ma dopiero 8 miesięcy...

Spróbuj przesunąć godzinę zasypiania dziecka. Połóż je o 21.00, może jak pomęczy się godzinkę dłużej, nie obudzi się tak szybko. Lepiej chyba, żeby położyło się później, niż żeby nie spało tyle godzin w nocy.
basia
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2010, 13:05:44 »

ja tez mam problem moja nie hce mi spac wcale albo spi godz,jak juz zje to spi i sie przebudza strasznie sie rusza,czesto tez mi placze wieczorami a ja nie wiem co jej jest czasami mysle ze to kolki ale zeby codziennie?
mariola999333
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2010, 14:30:18 »

też miałam taki problem z moim bąblem. wieczorami płakała, spała niespokojnie i bardzo krótko. niestety była to kolka... kładłam ją często na drzuszku i przepajałam koperkiem(przed karmieniem). trzeba to przetrwać. niestety... Smutny(mój maluch miał problemy z załatwianiem się co potęgowało dolegliwości)
Iza
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2010, 14:16:23 »

Jest taka książka "Każde dziecko może nauczyć się spać" Annette Kast-Zahn
Hartmut Morgenroth
Ja ściągnęłam ją z netu i naprawde pomogła mi w nauczeniu moich dzieci zasypiać samemu. Polecam i Wam warto spróbować.
kasiunia
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2010, 12:12:16 »

Mam świetny sposób na nauczenie dzieciątka samodzielnego zasypiania jest to bardzo meczące ale skutkuje ja robiłam to przez dwa tygodnie
połuż dziecko w swoim pokoju w  łóżeczku powiedz jej że mamusia wychodzi teraz do pokoju o bok i cały czas tam będzie zamknij drzwi tak aby były delikatnie uchylone kiedy dziecko będzie płakać odczekaj 2 minuty i wejdz i spowrotem powiedz to samo i połóż  ja do łóżeczka i wyjdz kiedy znowu zacznie płakać wydłuż czas o 1 minutę czyli wejdz do niej po 3 minutach i tak do 4 razy i znowu powtarzaj to samo....kązdego dnia do 7 dni codziennie wydłużaj wejście o jedno dłużej
to skutkuje ale trzeba czasu i cierpliwości.... 
zamolskaz
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2010, 22:54:06 »

Tak, to skutkuje. My z mężem zastosowaliśmy podobną metodę, gdy nasz synek miał 7 miesięcy. Też zasypiał tylko przy piersi, przy czym spał tak czujnie, że czasem leżałam z nim na łóżku ponad dwie godziny (dopóki nie zasnął twardo), bo każdy mój ruch na łóżku zaraz go budził. Przyznam, że byłam wykończona psychicznie.

Nauka samodzielnego zasypiania trwała u nas krótko - około pięciu dni. Co prawda na początku synek bardzo się buntował, ale szybko się przestawił i zaakceptował nowe zasady. Nie wiązała się z tym żadna poważna trauma, nie stał się bardziej nerwowy z powodu, że zasypiał sam, natomiast ja odetchnęłam z ulgą mając cokolwiek wolnego czasu wieczorem. Stan ten trwa do tej pory (synek ma już ponad dwa lata), mały zasypia sam.

Pozdrawiam,
Zosia
ninusiaa
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2010, 11:18:31 »

Ja tez te metode zastosowalam wg ksiazki i zadzialalo swietnie. Z tego co pamietam to w zaleznosci od wieku dziecka, przerwy (odejscia rodzica od dziecka) powinny trwac odpowiednio dlugo. Czyli jesli dziecko ma 2 lata, powinnismy zostawic dziecko samo na dwie minuty w pierwszym dniu. nastepnego dnia przedluzamy przerwy o kolejna minute itd. Jesli dziecko ma piec lat, zostawiamy dziecko samo na 5 minut w peirwszym dniu itd...

Troche cierpliwosci i wytrwalosci (na poczatku dziecko bedzie sie buntowalo) i dzieki tej metodzie rodzic bedzie mial wiecej czasu dla siebie, a co najwazniejsze wiecej czasu rozkoszac sie dzieckiem.
Dziecko.pl
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2010, 10:07:23 »

Polecam kilka sprawdzonych metod: http://www.dziecko.pl/dziecko.nsf/archiwumJS3X/88D0CB92548639C3C125775100301691
BajkowaSzafa
Użytkownik
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 08, 2010, 11:53:35 »

Ja nie miałam dużego problemu z usypianiem mojego malucha, ale moja koleżanka przeżywała koszmar kiedy jej dziecko podrosło. Stosowała wiele metod, niestety żadna jej się nie sprawdziła. Muszę podesłać jej ten artykuł.

www.BajkowaSzafa.com - odzież, zabawki dla dzieci.
Jamama
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 16, 2010, 12:51:31 »

Polecam książkę "Uśnij Kochanie", rewelacyjna
BajkowaSzafa
Użytkownik
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2010, 11:19:48 »

A gdzie można kupić tą książke? Bo nigdzie w internecie nie mogę jej znaleźć... Jeśli możesz to podeślij do niej link:)

www.BajkowaSzafa.com - odzież, zabawki dla dzieci.
mama_82
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Listopad 30, 2010, 13:10:07 »

Polecam krótki filmik o zasypianiu. U mnie te rady wprowadziły trochę spokoju przy wieczornym pójściu do łóżeczka Uśmiech

http://www.happytv.pl/zobacz/cos-dla-aktywnych-mam-relacje-z-imprez/164/gdy-dziecko-zle-spi/1031/co-decyduje-o-dobrym-snie-niemowlecia
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!