Izabela Fagas
Moderator
Nowy użytkownik

Zdrowie, Uroda i Pielęgnacja
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2010, 20:55:19 » |
|
Witam, Nie u wszystkich kobiet tworzą się rozstępy. Duże znaczenie mają predyspozycje genetyczne, ale równie ważna jest właściwa dieta i odpowiednia pielęgnacja. Niestety, nie ma jednego, stuprocentowego sposobu na to, by do nich nie dopuścić. Najskuteczniejsze jest łączenie różnych metod. 1) W diecie powinno się znaleźć dużo produktów dostarczających cynk, który poprawia jakość skóry. Zbyt mała ilość cynku w diecie zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się rozstępów, bo ten pierwiastek bierze udział w syntezie kolagenu. 2) O brzuch należy dbać od momentu, gdy dowiesz się, że jesteś w ciąży. Kremy przeciw rozstępom mają działanie dwu kierunkowe. Zawarte w nich składniki – wyciągi z bluszczu, kasztanowca, skrzypu, przywrotnika – poprawiają pracę fibroblastów i stymulują przemianę materii w tkankach skóry, uelastyczniają skórę, przygotowując ją na nadmierne rozciąganie. Niektóre z tych kremów można stosować dopiero od 4. miesiąca ciąży, ze względu na brak badań dotyczących ewentualnego wpływu na płód. Dwa razy w tygodniu warto zrobić peeling całego ciała, dzięki czemu składniki z kremów lepiej się wchłoną. Podczas kąpieli masuj skórę szorstką rękawicą lub specjalna gąbką. Okrężnymi ruchami bardziej intensywnie masuj biodra, pośladki, uda, a delikatniej brzuch i piersi.
Co do preparatów ja osobiście polecam Mustelę, chociaż to drogi krem - kosztuje ok. 100 zł. Można go stosować przez całą ciążę, a nawet do pierwszego miesiąca po porodzie. Zawiera on witaminę B5, a także wyciąg z zielonych glonów oraz krzem. Jeśli wolisz naturalne sposoby - wybierz oliwkę. Wmasuj w skórę dwa razy dziennie. Oliwka ma właściwości natłuszczające i wygładzające a połączona z masażem potrafi dać duże efekty.
Aplikacji każdego kosmetyku powinien towarzyszyć masaż. Ważne, by był on dość delikatny, ale trwał ok 15 minut. Masaż poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu jej komórki są lepiej odżywione, a sama skóra zyskuje elastyczność.
Mam także złą wiadomość (mam nadzieję, że Ciebie to nie dotyczy) niektóre kobiety mające duże skłonności (genetyczne) do rozstępów raczej dużo "zdziałać" w tej kwestii nie mogą. W mniejszym czy większym stopniu niestety się pojawią- niezależnie czy będą starać się im zapobiegać, czy też nie.
Pozdrawiam.
|