Cierpliwie czekałam na cieplejszą pogodę i ją dostałam!!! W każdym razie warto było czekać ponieważ moje dziecko już samo sika i załatwia się do nocnika. Dziękuję za poradę.
Sikanie na nocnik to sprawa bardzo indywidualna. W rzadkich przypadkach zdarza się, że dzieci "korzystają" z nocnika w wieku 6 miesięcy. Nie jest to jednak związane z ich intencjonalnością, ale najczęściej z dobrym zmysłem obserwacji u rodziców/ opiekunów, którzy potrafią rozpoznać sygnały, kiedy niemowlę chce się załatwić. na intencjonalne załatwianie potrzeb, które dziecko sygnalizuje wołaniem, trzeba będzie jeszcze poczekać.
Nie odciągam od prób sadzania na nocnik (w wieku 6 miesięcy konieczne jest podtrzymywanie dziecka, żeby nie spadło!), ale proszę nie oczekiwać spektakularnych efektów.
Z punktu widzenia rozwoju psychicznego dziecka, ważne jest, żeby nie naciskać i nie stresować dziecka, gdy załatwianie się do nocnika mu nie wychodzi. Proszę obserwować dziecko, jego reakcje i samemu zdecydować, czy to odpowiedni moment na naukę korzystania z nocnika.